tisdag 8 mars 2011

Kreativa kvinnor för en bättre värld


Idag firar vi internationella kvinnodagen – dagen vi älskar att fira samtidigt som vi önskar att vi aldrig någonsin mer skulle behöva göra det. Så länge kvinnors prestationer och intressen betraktas som mindre värda än mäns prestationer och intressen kommer vi dock att fylla lungorna med luft, vrida megafonen på max och göra oss hörda lite extra den här dagen. Kampen för kvinnors rättigheter pågår varje dag, dygnet runt, men 8 mars får vi lite extra medieutrymme. Vi tar tillfället i akt att agitera och inte minst festa, sjunga, vråla och dansa tillsammans med våra systrar. 8 mars är en kraftsamlardag – den energidryck som får oss att släppa ner axlarna, sträcka på nacken och satsa ett år till.

För att orka kämpa mot orättvisor ska man ta emot hjälp och ge stöd. 80 % av de skoföretag som Green Laces samarbetar med ägs och drivs av kvinnor och det vill vi gärna malla oss lite över. En dag som denna passar vi på att presentera ett par av dem lite närmre.

Cri de Coeur är ett märke som satsar stort på omtänksamt mode av högsta klass. Det New York-baserade företaget grundades av designern Gina Ferraraccio och sedan en tid tillbaka driver hon det tillsammans med Julie Dicterow. Green Laces har märkt en stor efterfrågan på deras höstkollektion 2010 och satsar därför lite extra på vårkollektionen 2011 som väntas komma vilken dag som helst nu.

Omtänksamhet är också något som är kännetecknande för grundaren av Neuaura, Arti Upadhyay. Efter många år som designer i olika modeföretag ville hon skapa sitt eget märke. Ett märke som genomsyras av omtanke om djur, natur och människor. Neuaura donerar varje år 10 % av sin internetförsäljning till välgörenhet. 2011 går pengarna till Wildlife Conservation Society http://www.wcs.org/.

Bakom Novacas står systrarna Erica och Sara Kubersky. Sedan tio år tillbaka driver de den helveganska affären MooShoes på Manhattan i New York där de bland annat är återförsäljare åt ett tiotal skomärken. Efter några år bestämde de sig för att designa egna skor och Novacas föddes. Deras skor är tillverkade i Portugal och de försöker i så stor utsträckning som möjligt använda material som är helt biologiskt nedbrytbara. Novacas skor är alltid PVC-fria.

Gina, Julie, Arti, Erica och Sara. Intelligenta, drivna, kreativa kvinnor som på ett suveränt sätt kombinerar affärspersonskap med omtanke. Vi på Green Laces är stolta och glada över att få vara en del av deras verksamhet och genom detta sprida ett budskap om en bättre värld. En värld där vi tillsammans strävar efter jämlikhet och omtanke om varandra.

1 kommentar:

  1. Ska ni inte presentera er själva bakom green laces oxå?:)

    SvaraRadera