måndag 10 oktober 2011

Veganpannkakor för Förortsmorsan

Efter en helg fylld av engagerande samtal, rekordstor försäljning och våldsamma mängder scrambled tofu, är det lite härligt att ägna en gråmulen dag åt pappersarbete och e-butiksuppdatering. Idag får vi nya leveranser från Vegetarian Shoes och lite senare i veckan från Cri de Coeur.

Visst är du väl medlem i Djurens Rätt? Om inte, så vill jag gärna slå ett slag för denna hårt arbetande och seriösa förening som arbetar brett. Som medlem får du dessutom rabatt hos oss när du handlar. Och som om detta inte vore nog, sa hon med TV-shopröst, i den eminenta medlemstidningen kan du dessutom läsa krönikören Förortsmorsan som skriver om hur det är att leva med två små veganbarn. Hur gör de på förskolan? På skolan? Hur tacklar de kalas och fiskdammar fulla av gelatin?

Förortsmorsans måndagkvällar innebär dansskola för 6-åringen och för att hon och 3-åringen ska kunna äta i farten, bjuds det på proteinpannkakor, eller helst plättar, på t-banan. Med lite frukt blir det här ett toppmål. Testa själv!

Quinoapannkakor
(smeten lämpar sig allra bäst för plättar, faktiskt)
1 dl quinoaflingor (Tack underbara Goodstore för att ni har dem i sortimentet igen!)
0,5 dl sojamjöl
0,5 dl kokta röda linser (koka linserna extra länge, så syns det inte ett spår av dem i smeten sedan)
1 dl rågsikt (inga problem att byta ut mot vetemjöl)
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
lite socker (gärna med vaniljsmak)
0,5 dl rapsolja eller smält mjölkfritt margarin
6-7 dl växtmjölk (soja-, havre- eller rismjölk är perfekt)
Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten stå och svälla en timme om du har tid. Pannkakorna håller ihop bättre då.  Servera med bärmos, frukt, sylt, jordnötssmör eller glass om du inte ska äta på språng.

Våga vego och vinn livet!
/Nina


5 kommentarer:

 1. Vi har också quinoaflingor:) Jag föredrar dock hirsmjöl (hirsgrötspulver/barngröt) istället för quinoa. Hirs är järnrikt och bra. Ett tips är att byta ut vetemjölet mot siktat dinkelmjöl för ännu näringstätare pannkisar.

  SvaraRadera
 2. Ja, vilket bra tips! Det ska jag prova nästa gång.

  SvaraRadera
 3. Det var ju ett galet bra recept! Gjorde dem nyss, man kan ju bli lite skeptisk mot linser i pannkakor men hujedamig vad BRA det blev! Nu har vi bytt till den här varianten av quinoaplättar!

  SvaraRadera
 4. Vad kul att du provade, Anonym! Jag råkade experimentera med rismjöl/havremjöl (glutenfritt) i veckan, men ungarna upptäckte det och surade lite. Agavesirapen räddade dock just den middagen.

  SvaraRadera